Een gezonde akoestiek volgens de gymzaal eisen van de KVLO
Bij een bezoek aan de discotheek is het algemeen bekend dat je te maken krijgt met een hoog geluidsniveau van de muziek. Zonder oordoppen betekent dit dat je binnen een relatief korte periode te maken kunt krijgen met gehoorbeschadiging. Maar wist jij dat het geluid in een gymzaal of sporthal ook schadelijk kan zijn? Zeker als je als docent of trainer iedere dag verschillende uren in de zaal aanwezig bent?
Geluid in sportaccommodatie en gymzaal belangrijk volgens NOC*NSF en KVLO
In een sporthal of gymzaal zonder geluid reducerende maatregelen kan het geluid in alle vrijheid weerkaatsen tegen vloer, muren en plafond. In sporthallen worden in de praktijk geregeld langdurige geluidsniveaus boven de 80 dB en lange nagalmtijden van 3,0 seconden gemeten. Bij een volwassen persoon kan een geluidsniveau van 80 dB of hoger schadelijk zijn voor het gehoor. Maar dit is niet het enige probleem.
Een langdurige blootstelling aan een te hoog geluidsniveau veroorzaakt niet alleen gehoorschade, maar het zorgt ook voor vermoeidheid, verminderende alertheid en/of ziekteverzuim. In een sporthal of gymzaal is het daarom belangrijk voor aanwezige docenten, trainers en sporters, om maatregelen te nemen. NOC*NSF heeft hier werk van gemaakt en een norm opgesteld waar een sportaccommodatie aan zou moeten voldoen. Deze norm is overgenomen in de Arbocatalogus voor het primair en voortgezet onderwijs en wordt ook onderschreven door de KVLO.
