4 tools voor een perfecte koprol

07 Augustus 2017

Hoofd omlaag, handen neerzetten en rollen maar! Het klinkt gemakkelijk, maar de koprol is niet voor iedereen vanzelfsprekend.

Eén van de leerlijnen binnen bewegingsonderwijs is het maken van een koprol. Het maken van een goede koprol vergt oefening. Goed materiaal is ook handig en zorgt ervoor dat de kinderen nét wat sneller een echte koprol kunnen maken.
Hier laten we 4 handige tools zien om de koprol te oefenen.

 
De ultieme tool is de koprolmat. De tekening op de mat wijst je de weg en laat je zien hoe je je hoofd, handen en voeten moet plaatsen.


Om de voorwaartse beweging er goed in te krijgen is het handig om op een hellend vlak te beginnen. Op de tweede plaats staat dan ook de gymvorm helling.

Met de handvaten is de mat snel op zijn plaats te krijgen. Plaats een dikke mat ervoor, laat de kinderen opstappen en een koprol maken.


Met de koproltrainer is een koprol zo aangeleerd. Met een uitsparing voor het hoofd kan een koprol met deze mat niet fout gaan.

De schouders worden hierbij maximaal ondersteund. Afwasbaar en makkelijk verplaatsbaar. 

 

Een alternatief is een mat met een richtloper. Voor kinderen die de puntjes op de i moeten zetten qua rolrichting. Volg de witte lijn en een rechte koprol is snel gemaakt. De mat is in de lengterichting aan twee kanten koppelbaar, waardoor je een parcours kan maken met koprollers.