Smart Rings: de toekomst van de turnwereld

04 Mei 2017

Een technologische hoogstandje voor de turnwereld: de Smart Rings werden als officiële ondersteuning van de jury gebruikt tijdens het EK turnen in Cluj-Napoca in Roemenië.

De Smart Rings zijn voortgekomen uit een vraag van een coach in 2012 aan InnoSportlab. Namelijk hoe hij zijn ringenturner meer symmetrisch kon laten zwaaien. Hiervoor moeten de krachten op de linker- en rechterring hetzelfde zijn. InnoSportlab ging aan de slag met de Technische Universiteit Eindhoven om een proof of concept te maken.


Daarna volgden jarenlange productontwikkeling en verfijning. Met de samenwerking van Janssen-Fritsen werd het meer en meer een echt product, dat zelfs getest werd op het WK 2013 in Antwerpen. Bij het EK 2014, 2015 en 2016 werd hij opnieuw succesvol getest.

Meer dan alleen ringen
De SmartRings Toolbox won in 2016 de Nationale Sportinnovator prijs. De toolbox is een verzameling producten en diensten voor coaches, turners, gymnastiekclubs, nationale trainingscentra en juryleden. De toolbox biedt ondersteuning bij het aanleren, trainen en beoordelen van ringen oefeningen. De toolbox bevat de onderdelen Apparatus (hardware), Coachtool (software), Jurytool (software en dienst) en Analysis (dienst).

In 2017 werden de Smart Rings officieel als ondersteuning van de jury gebruikt bij het EK in Roemenië. 

Meer informatie over de Smart Rings? Neem contact op