Flag-attack: trainen zonder het door te hebben!

29 Maart 2019

Flag-attack is een spel dat kinderen kunnen spelen tijdens de gymles in de sporthal of op het schoolplein. Het lijkt op vlaggenroof, en werkt heel simpel.

Iedere deelnemer heeft een klittenbandriem om met daaraan twee vlaggetjes. Vanaf het moment dat het spel begint moeten alle deelnemers de vlaggetjes van de riem van een ander afpakken. Wie beide vlaggetjes kwijt is, is af en mag niet meer meedoen. Degene die de meeste vlaggetjes heeft veroverd heeft het spel gewonnen. 

Flag-attack Janssen-Fritsen bewegingsonderwijs
Waarom Flag-attack?
Bij de meeste sporten of spellen die je tijdens het bewegingsonderwijs doet, is het duidelijk dat je een vaardigheid aan het trainen bent. Dit vinden veel kinderen saai. Bij Flag-attack train je stiekem heel veel kwaliteiten, zonder het door te hebben.

Natuurlijk is behendigheid erg belangrijk om het spel goed te kunnen spelen, maar ook tactiek helpt je bij dit spel. Mocht je er een variant van maken waarin verschillende teams gevormd worden, wordt ook het aspect samenwerken getraind.
Bij veel sporten is er fysiek contact, wat tot blessures kan leiden. Maar bij Flag-attack wordt dat juist voorkomen door het pakken van de vlaggetjes.


Varianten
Naast de basisvorm van Flag-attack zijn er natuurlijk veel varianten te bedenken:

  • Teams samenstellen: teams mogen alleen vlaggen pakken van een ander team
  • Iedere deelnemer een andere kleur vlag laten pakken
  • In Amerika heet het Flag football; een variant van American Football. 
  • Punten toekennen aan kleuren: De ene kleur levert meer punten op als je die pakt dan een andere kleur