De winnaar van de Basketbal Challenge is bekend! Bekijk hier de video van de loting!
Vragen? Bel ons op 0492-530930

MVO

Maatschappelijk verantwoord ondernemen binnen onze organisatie

Samen op naar een toekomst van duurzaam en verantwoord ondernemen

Wat betreft maatschappelijk verantwoord ondernemen blijven wij als Janssen-Fritsen leren en groeien. Met een ISO 14001 certificaat tonen we dit aan.

ISO 14001:2015 certificaat

De huidige inzet voor MVO, samen met onze partners, bestaat uit:

  • Oude toestellen en sportproducten worden door de Spors For Children Foundation opgeknapt voor een tweede leven
  • We ontwikkelen circulaire producten zoals de springkast en breiden ons assortiment sport- en spelmateriaal uit met circulaire producten zoals markeerhoedjes en hockeybalken
  • We gebruiken voor veel producten, bijvoorbeeld alle toestellen binnen ons kernassortiment, hout verkregen uit duurzaam en verantwoord bosbeheer
  • Het gebruik van verpakkingsmateriaal wordt verminderd door het gebruik van herbruikbare opslagbakken
  • Elektrisch rijden doet zijn intrede binnen ons wagenpark
  • CO2-footprint rapporteert afname CO2-uitstoot Janssen-Fritsen sinds 2022
  • Vrachtvervoer met partner Van Spreuwel conform Euro 6-norm
  • Groupage transport vermindert milieu-impact door efficiënt laden
  • Onze pakketdienst-partner DPD streeft naar Net Zero CO2-uitstoot
  • Wij werken aan veilige werkplekken, bijvoorbeeld door het verstrekken van oordoppen voor het werken met luide machines en het afbakenen van gebieden om veilige looproutes te creëren

Onze producten krijgen een tweede leven dankzij Sports For Children

De Sports For Children Foundation stelt zich ten doel om sport en beweging bereikbaar te maken voor iedereen, ook in landen waar de financiële mogelijkheden niet voorhanden zijn om kwalitatief goede beweegtoestellen en sportproducten beschikbaar te stellen. Janssen-Fritsen werkt samen met Sports For Children en biedt beweegtoestellen en sportmateriaal aan. Deze producten zijn meestal afkomstig uit Nederlandse en Belgische gymzalen en sporthallen en zijn overbodig geworden vanwege een nieuwe zaalinrichting.

In het project van een nieuwe inrichting volgt het onderdeel waarbij wij de oude toestellen ophalen en aanbieden in de werkplaats van Sports For Children. Het kundige personeel aldaar gaat aan de slag met renovatie van deze producten. Daarna wordt er een transport georganiseerd van de producten richting een school of sportvereniging in een ander land die de spullen goed kan gebruiken.

Het ontwerp van veel van onze producten maakt renovatie goed mogelijk. Daarom is refurbishment een goede oplossing om onze producten een tweede leven te geven op een nieuwe locatie. Voor producten waarbij helaas blijkt dat renovatie toch niet mogelijk is, heeft de Sports For Children Foundation evengoed een duurzame oplossing. Dan gebruiken zijn het materiaal voor andere producten, zoals speciale meubels en tassen. In de webshop van Sports For Children kun je de creaties bekijken en bestellen.

Meer over Sports For Children

Circulaire sporthal in Wageningen Circulaire sporthal in Wageningen

Circulaire springkast gemaakt van rubberwood Circulaire springkast gemaakt van rubberwood

Circulaire markeerhoedjes Circulaire markeerhoedjes

Circulaire hockeybalken Circulaire hockeybalken

Circulaire producten

Onze afdeling voor productontwikkeling werkt aan het bedenken en ontwikkelen van nieuwe circulaire producten, waarbij het gebruikte materiaal afkomstig is uit andere producten en/of objecten, en de onderdelen herbruikbaar zijn voor andere doeleinden. Voor de inrichting van een sporthal in Wageningen hebben we verschillende circulaire beweegtoestellen ontwikkeld die nu deel uitmaken van ons assortiment. Een voorbeeld hiervan is de circulaire springkast, waarbij de panelen zijn gemaakt van rubberwood. Dit is een houtsoort afkomstig van rubberbomen, die voorheen werden gebruikt voor de rubberproductie.

We breiden ons aanbod van circulaire producten steeds verder uit in ons assortiment van sport- en spelmateriaal, waaronder de nieuwe markeerhoedjes en de hockeybalken.

Hout uit duurzaam en verantwoord bosbeheer

Janssen-Fritsen vindt het belangrijk dat bosbeheer duurzaam en maatschappelijk verantwoord wordt uitgevoerd. Daarom gebruiken wij in tal van onze producten enkel hout met het FSC® of PEFC keurmerk. Maar wat betekenen deze certificeringen?

FSC® staat voor Forest Stewardship Council, een internationale organisatie die zich inzet voor verantwoord bosbeheer wereldwijd. FSC®-certificering houdt in dat het hout afkomstig is van bossen die worden beheerd volgens strikte ecologische, sociale en economische normen die zijn vastgesteld door de FSC®. Dit betekent dat het hout is geoogst op een manier die de biodiversiteit behoudt, de rechten van lokale gemeenschappen respecteert, en ervoor zorgt dat de bossen op lange termijn gezond blijven. Voor talloze producten in ons assortiment maken wij gebruik van FSC®-gecertificeerd hout. Indien dit het geval is vind je de informatie op de online product-detailpagina of in de omschrijving binnen onze catalogi.

PEFC staat voor Programme for the Endorsement of Forest Certification (Programma voor de Erkenning van Boscertificering). Het is een wereldwijd systeem voor de certificering van duurzaam bosbeheer. Net als FSC® is PEFC gericht op het bevorderen van verantwoord bosbeheer, maar het wordt beheerd door een andere organisatie, namelijk de PEFC Council. Producten met het PEFC-keurmerk herken je aan de aanduiding in de omschrijving op de product-detailpagina of in de omschrijving binnen onze catalogi.

Gebruik van verpakkingen verminderen

Het is ons streven om het gebruik van verpakkingsmateriaal van papier en plastic zo veel mogelijk te verminderen. Daarom maken wij in ons magazijn gebruik van herbruikbare opslagbakken. Telkens wanneer wij een nieuwe bestelling van onze leverancier ontvangen, bieden wij deze bakken leeg aan. De leverancier vult op zijn locatie de bakken met de bestelde producten en levert ze terug aan ons. Voor de leverancier is het op deze manier niet nodig om verpakkingsmateriaal te gebruiken.

Intrede van elektrische rijden

We zetten bij onze organisatie sterk in op duurzaamheid door ons wagenpark over te zetten naar elektrische voertuigen. Deze transitie verkleint onze ecologische voetafdruk en voldoet aan hedendaagse milieunormen. Onze vertegenwoordigers rijden al in elektrische auto's voor hun zakelijke reizen.

Afname van uitstoot | CO2-footprint

De CO2-footprint is de totale hoeveelheid kooldioxide die vrijkomen als gevolg van de activiteiten van onze organisatie. De scope van deze voetprint omvat Janssen-Fritsen Nederland; dat is inclusief organisatie Nederland, Janssen-Fritsen International, Janssen-Fritsen Operations en Erhard Sport. We onderscheiden directe emissies (brandstof en aardgas), indirecte emissies (stadswarmte en elektra) en business travel. De voetafdruk wordt uitgedrukt in tonnen CO2-equivalenten (CO2e).

Bekijk het volledig rapport CO2-footprint hier

In de eerste grafiek is de voortgang CO2-reductie te zien sinds 2022. In dat jaar was de totale CO2-uitstoot 482 ton CO2. In 2023 is de uitstoot afgenomen naar een uitstoot van 435 ton CO2. In de tweede grafiek is de voortgang CO2-reductie te zien sinds 2022, uitgedrukt per FTE (fulltime-equivalent). In 2022 was de uitstoot per FTE 5,08 ton CO2. In 2023 is dit afgenomen tot 4,33 ton CO2. Per euro omzet bekeken is de CO2 uitstoot afgenomen van 20,08 gram CO2 in 2022 naar 17,25 gram CO2 in 2023.

Transport conform de Euro 6-norm

Janssen-Fritsen maakt voor de verzending van producten via een vrachtwagen gebruik van transportpartner Van Spreuwel. Alle transporten worden uitgevoerd met vrachtwagens die voldoen aan de Euro 6-norm. Als onderdeel van Netwerk Benelux worden zendingen voor grote steden verzameld op een centraal overslagpunt. Dit bespaart alle betrokken partijen ritten naar individuele bestemmingen en minimaliseert het gebruik van vrachtwagens met een lage beladingsgraad.

Duurzaam transporteren dankzij groupage

Groupage transport biedt diverse voordelen op het gebied van duurzaamheid. Door te kiezen voor groupage kunnen verschillende ladingen van verschillende bedrijven worden samengevoegd in één vrachtwagen, waardoor de impact op het milieu wordt verminderd. Dit zorgt ervoor dat vrachtwagens volledig beladen naar hun bestemming kunnen rijden, waardoor het aantal vrachtwagens op de weg wordt verminderd en de CO2-uitstoot wordt beperkt.

Reductie CO2 door DPD met Net Zero

Janssen-Fritsen maakt voor de verzending van producten via pakketdienst gebruik van transportpartner DPD, een bedrijf met duurzame ambities. Sinds 2012 compenseert DPD Nederland en moederbedrijf Geopost hun CO2-uitstoot. Echter, om hun ambitie om de meest duurzame pakketdienst van Europa te worden waar te maken, verhogen ze nu hun ambitie: tegen 2040 streven ze ernaar om Net Zero te zijn.

Wat betekent dit voor DPD?

Net Zero betekent dat DPD/Geopost tegen 2040 hun CO2-emissies met 90% hebben verminderd. De resterende 10% zullen ze compenseren door te investeren in projecten die CO2 uit de atmosfeer halen. Vanaf 2024 versnellen ze hun inspanningen om de CO2-uitstoot te verminderen.

Een groot deel van de CO2-uitstoot van DPD komt van vrachtwagens die pakketten van depot naar depot en tussen hubs vervoeren. Door versneld te investeren in een schonere vloot, streven ze ernaar om hun doelen 10 jaar eerder dan het Parijs klimaatakkoord te behalen en al in 2040 Net Zero te zijn.

DPD/Geopost is het eerste organisatie voor wereldwijde pakketdienst waarvan de doelstellingen voor het verlagen van CO2-uitstoot zijn goedgekeurd door de Science Based Targets Initiative (SBTi). Dit geeft aan dat hun plannen voldoen aan wetenschappelijk onderbouwde doelstellingen.

Meer over DPD sustainability

Veilige werkplekken

Bij onze organisatie staat de veiligheid van de werkplek hoog in het vaandel. In het operations-gedeelte van ons pand in Helmond, waar onder meer het magazijn, de assemblage en de expeditie zijn gehuisvest, nemen wij uitgebreide maatregelen om de veiligheid van onze werknemers te waarborgen. Zo bieden wij oordoppen aan om het risico op gehoorschade door het gebruik van luide machines te minimaliseren. Ook zijn de vloeren duidelijk gemarkeerd om de beweegruimte van de heftruckchauffeurs aan te geven, wat helpt om een veilige looproute voor overig personeel te garanderen.

In het kantoorgedeelte ligt onze focus op het creëren van een gezonde werkomgeving. We nodigen een onafhankelijke expert uit om de werkplekken te keuren, waarna wij worden geadviseerd over de optimale inrichting met bureaustoelen, verstelbare tafels, beeldscherm-verhogers en ergonomisch randapparatuur (toetsenborden, muizen, etc.).

Wil je meer informatie?


Wil je meer informatie ontvangen over onze inspanningen betreft MVO? Wij komen graag met jou in contact!

Vul hieronder jouw gegevens in
Persoonlijke gegevens
* Dit veld is verplicht
Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en de Google Privacybeleid en Gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.
Privacy *